Fighters

 
 
 
 
 
 
 

Historiskt kända fighters

Anderson Silva

Född: 1975
Från: Sao Paolo, Brasilien

Den före detta UFC Middleweight Champion är den som haft den längsta sviten någonsin i UFCs historia. Silva hade 16 raka vinster och försvarade titeln hela 10 gånger. Dessutom vann Silva 12 post-fight bonus awards. Dana White är president för UFC och har prisat Silva som den bästa mixade fightern genom tiderna. En skaplig komplimang från chefen av UFC.

Georges St-pierre

Född: 1981
Från: Quebec, Kanada

Han kallades för GSP och Ruch men idag är Georges St-Pierra halvt pensionerad. Han är en före detta Weltervikt UFC-mästare. Roger Sportsnet utsåg honom till Årets idrottare i Kanada. Fight Matrix utsåg honom som den bästa Welterviktaren genom tiderna och beskrev honom som den MMA-fighter som uppnått mest.

Jon Jones

Född: 1987
Från: Rochester, New York

Jon Jones är den yngste någonsin som vunnit UFC lätt tungvikt när han som 24-åring vann titeln år 2011. Om vi jämför UFC-atleterna kilo per kilo är Jones nummer ett av alla ufc fighters. Jones räknas som en av de absolut största UFC fighters genom tiderna.

Matt Hughes

Född: 1973
Från: Hillsboro, Illnois

Hughes har en meritlista som gör många avundsjuka. NJCAA Hall of Fame inductee, UFC Hall of Fame inductee och världsmästare i Weltervikt. Under hans tid som aktiv låg han #1 som Pound-To-Pound i mixed martial art.

Chuck Liddell

Född: 1969
Från: Santa Barbara, Kalifornien

I soliga Santa Barbara mellan Los Angeles och San Francisco föddes Chuck Liddell. Han är den UFC fightern med mest knockouts i UFC-historien. Tillsammans med Randy Couture anser många att Liddell var den som tog UFC fighting till stugorna och gjorde det till en mainstream sport inom sport och underhållning.

B.J. Penn

Född: 1978
Från: Kailua, Hawaii

Ytterligare en solig plats har tagit fram en riktigt vass UFC fighter. När Penn var aktiv var han Världsmästare i UFC lättvikt i mer än åtta år. När det blev dags att lägga handskarna på hyllan blev han invald till UFC Hall of Fame. Han är en av de absolut bästa fightersen i lättvikt i Mixed Martial Art någonsin.

Randy Couture

Född: 1963
Från: Everett, Washington

Couture är sedan länge pensionerad men är fortfarande ett älskat namn i Washington State. Couture är den enda fightern någonsin som vunnit en titelmatch efter att han blivit invald i Hall of Fame. Randy Couture är den äldsta någonsin som försvarat en titel i UFC och MMA.

Frank Shamrock

Född: 1972
Från: Santa Monica, Kalifornien

En lagom cykeltur från Venice Beach föddes Frank Shamrock och han var den första någonsin att vinna en titel i UFC Middleweight Champion. Han hade en fantastisk karriär och var nummer 1 i hela världen när han var aktiv.

Royce Gracie

Född: 1966
Från: Rio de Janeiro, Brasilien

Gracie beskrivs lite som Goliat då han var känd för att vinna mot motståndare som var mycket större än honom. Han var oerhört omtyckt och anses vara en av mest inflytelserika UFC fighters någonsin. Royce Gracie har blivit vald i UFC Hall of Fame och är ansvarig för att ha gjort brasiliansk Jiu-Jitsu så oerhört populärt.

 

Fighting styles/Mixed Martial Arts

I UFC används det av massvis med olika kampsporter och det finns egentligen ingen regel vilken av kampsporterna en fighter måste lära sig. Olika fighters genom historien har haft olika genrer som sina specialiteter. Med Mixed Martial Arts menas att det är en sammanslagning av två eller mer stilar av fighting. Varje UFC fighter tränar olika kampsporter för att blanda de perfekta skillsen för att kunna slåss i The Octagon.

Boxning

Boxning är en kampsport där en fighter använder sina nävar för att mata slag i ett försök att slå ner sin motståndare till marken. Boxning kan spåras hela vägen till 675 år före kristus i Grekland och var en olympisk sport redan 699 fkr. Detta är en av de viktigaste kampsporterna i UFC och varje UFC fighter har alltid någon form av boxningsträning för att utveckla sina slag. UFC fighters har dock tvingats att utveckla sina boxningstekniker jämfört med vanliga boxare. Detta då boxare alltid står upp och slåss med sina händer och behöver därför inte skydda sin bröstkorg för att förhindra att bli sänkta. UFC fighters måste hålla sina armar tätare inpå bröstkorgen för att förebygga sådan typ av sårbarhet.
Georges St-Pierre blev tränad av en välrenommerad boxningstränare som hette Freddy Roach som även tränade Manny Pacquiao.

Brasiliansk Jiu Jitsu

Brasiliansk Jiu Jitsu eller BJJ som är förkortningen utvecklades i början av 1900-talet av Mitsuyo Maeda. Det går ut att på gripa och använda sig av markslag. BJJ räknas som kampsport och ett självförsvarssystem och en fighter använder sig av låsmetoder, strypgrepp och så kallad submission hold för att besegra motståndaren. Det är en väldigt effektiv stil eftersom en fighter kan använda lite eller i princip ingen styrka alls och ändå få ner en motståndare som är betydligt större än en själv.
Många UFC Fighters tränar BJJ för bättre greppsäkerhet och fighting på marken vilket kan användas när en fighter möter en brottare med ryggen mot mattan. Då kan fightern använda sig av BJJ för att göra en sweep och på så sätt få övertaget och en dominant position som kan användas för att avsluta matchen med underkastelse.
Royce Gracie tränade BJJ och vann UFC 1. En rolig fakta är att skaparen av BJJ tränare Carlos Gracie som sedan lärde ut kunskapen till sina bröder varav en var Royce. Vissa lärare inom BJJ jobbar med sina elever i 5-10 år innan de delar ut ett svart bälte.

Freestyle Wrestling

Brottning var en sport redan under OS 1904 men sträcker sig naturligtvis betydligt längre än så. Brottare betygssätts under en match och har tillåtelse att använda sina ben eller motståndarens ben både offensivt och defensivt. Det optimala målet är att få motståndarens axel att nudda mattan då det ger en omedelbar seger. UFC fighters använder sig av Freestyle Wrestling för att lära sig effektiva take downs och för singel och double leg take downs.
UFC-mästarna Tito Ortiz, Mark Coleman och Kevin Randleman kom alla från en bakgrund inom Freestyle Wrestling.

Grek-romersk brottning

Trots sitt namn härstammar grek-romersk boxning från Frankrike och blev en olympisk sport 1896. Precis som i freestyle brottning bedöms deltagarna men i denna kategorin är det förbjdet att hålla under midjan. Ett resultat av detta innebär större vikt på kast eftersom de inte kan använda “fälleben” för att få ner motståndaren på marken. UFC fighters använder grek-romersk brottning för att få motståndaren mot väggen och för att få ner motståndaren till marken.
Randy Couture och Den Severn är båda med i UFC Hall of Fame och är kända för sina färdigheter inom grek-romersk boxning.

Jeet Kune Do

Den första Mixed Martial Artisten är kanske den än idag mest kända fightern genom alla tider. Bruce Lee skapade Jeet Kune do år 1967. Bruce Lee härledde till Jeet Kune do som en filosofi att befria dig själv från stilar och mönster. På det stora hela är Jeet Kune do en filosofi om livet och inte bara under en kamp. Anledningen till att man i Jeet Kune do vill undvika stilar är för att denna metod är friare och gör att du inte blir begränsad i dina matchförberedelser. Istället ska du köra på det som funkar i just den situation som uppstår eftersom vad som fungerar på en motståndare inte fungerar på nästa. Jeet Kune do kräver oerhört fokus och träning eftersom fightern måste vara redo för vad som helst.
Grundaren Bruce Lee brukade säga till stunderna att be som vatten så att de skulle vara så flexibla som möjligt. Dessutom lär studenter sig att attackera när motståndaren attackerar did.

Judo

Judo skapades i Japan 1882 av Jigoro Kano. Det största fokuset ligger på kast, take downs och greppning. Målet är att immobilisera sin motståndare och tvinga honom att ge upp genom olika låsvarianter och strypgrepp. Judokast är väldigt effektiva inom MMA eftersom det vanligtvis är fightern som utför kastet som hamnar ovanför honom vilket ger honom en perfekt position att måtta slag och armbågslag.
Judo betyder “gentle way” och grundaren Kano var mobbad som liten då han vägde mindre än 45 kg när han var 20 år.

Kyokushin Karate

Den här formen av Karate tillåter sparkar mot huvudet men inga slag mot ansiktet. Skapad 1964 av Masutatsu Oyama går Kyokushin Karate ut på realistisk kamp och fysisk tuffhet där teknik, form och sparring är de viktigaste elementen. UFC fighters har framförallt nytta av de sparktekniker som lärs ut i Kyokushin Karate.
När Georges St-Pierre började med Kyokushin Karate var han endast 7 år gammal.

Muay Thai

I Thailand kommer denna kickboxnings-stil som fokuserar både på slag och clinching-tekniker. De åtta kontaktpunkterna i Muay Thai inkluderar slag, armbågar knäslag och sparkar. Det finns flertalet olika clinches som används bland annat arm clinch, sido clinch, och låg clinch. Många UFC fighters använder sig av Muay Thai för att stilen lär fighters att använda sig av knäna och armbågarna utan att för den sakens skull behöva göra knock out på sin motståndare.
Anderson Silva som är en av de största genom tiderna tränade mycket Muay Thai. Under krig användes Muay Thai av soldater som tappat sina vapen och vissa sade att det var mer dödligt med Muay Thai än de vapen som kampsporten ersatte.

Sanshou/Sanda

Det var i kina som några militära officerare började med en ny kampsport som fokuserar på självförsvar och realistisk fighting-förmåga. En match vinns på knockout eller poäng som ges för träffade slag och kast. Sanshou tillåter knäslag, sparkar, slag och brottning men inte submissions eller grepp. Sanda och Sanshou lärs vanligtvis inte ut utanför Kina men på grund av att allt fler kineser börjar med UFC kommer vi säkert se mer av stilen i framtiden.

Tae Kwon Do

Tae Kwon Do, TKD, härstammar från den tiden då japan ockuperade Korea och är känt för sitt fokus på sparktekniker. Grundpelaren är att benet är det starkaste vapnet med den längsta räckvidden som kan framkalla det kraftfullaste slaget som dessutom minskar motståndarens chanser avsevärt till hämnd. TKD fokuserar också mycket på öppna handslag, neddragningar, kast och låsgrepp. Många UFC fighters har en bakgrund inom Tae Kwon Do.
Mästaren i fjädervikt, Tiequan Zhang, har deltagit i över 100 fighter av Sanda. Sanshou betyder “free hand” medan Sanda betyder “Free Fighting”.

 

Kända matcher genom tiderna

Det har funnits en hel del kända matcher inom UFC genom tiderna. Vissa blodiga, vissa över på några sekunder och vissa har arrangerats av UFC Sverige. Vi går igenom några av historiens största bataljer.

Forrest Griffin mot Stephan Bonnar

Det här är matchen som beskrivs som den avgörande matchen som pushade UFC till allmänheten och är grundpelaren i hur uppskattat UFC är idag. Den enorma matchen mellan Forrest Griffin och Stephan Bonnar var ett fullskaligt krig. Så fort matchen började måttades slag efter slag och båda gjorde det klart att de tänkte offra allt i the Octagon för en chans till ett kontrakt med UFC. Brutalt och spännande för tre ronder lyckades matchen faktiskt öga tittarsiffrorna i rond efter rond. Många tittare ringde till sina vänner och bad de sätta på matchen. Forrest Griffin vann matchen efter domarbeslut men UFC-presidenten Dana White var så imponerad att hon erbjöd båda kämparna kontrakt med UFC.

Chuck Liddel mot Wanderlei Silva

I december 2007 hade Chuck “the iceman” Lidell blivit avskriven som städningsmaterial. En av historiens bästa fighters hade förlorat sina två senaste matcher och verkade ha tappat den killer-instinkten som en gång gjort honom så framgångsrik. En match sattes upp mellan Iceman och den brasilianska Wanderlei Silva och trots att många ansåg att matchen kom för sent blev det en batalj att minnas. Trots enorm hype överträffade matchen alla förväntningarna mellan två av de största inom lätt tungvikt i MMA-historien. Båda kämparna stod och slogs för livet i tre brutala ronder. Liddell lyckades hitta tillbaka till gammalt storslag och nr matchen var över hade han vunnit efter domarbeslut. Det var hans sista stora vinst i hans UFC-karriär och en dag fansen aldrig kommer glömma.

Randy Couture mot Tim Sylvia

Randy Couture var hela 43 år när han återvände till Octagon ungefär ett år efter hans brutala knockout-förlust mot Chuck Lidell. Den amerikanske gamle militären ställdes mot enorma Tim Sylvia för att slåss om bältet i UFC tungvikt. Den stolte men kaxige Sylva var mästare, yngre, större och starkare än sin motståndare men kvällen kom att bli Coutures. Så fort matchen började knockade han sin motståndare ner i marken och därefter kontrollerade han matchen i fem ronder innan han vann matchen på gemensamt beslut.

Chuch Liddel mot Tito Ortiz

En av de första och största rivaliteterna var kriget mellan “The Iceman” och “The Huntington Beach Bad Boy” som började långt innan denna matchen år 2004. I början av deras karriärer var de vänner och träningskompanjoner vilket gjorde att Chuch Liddel och Tito Ortiz slog igenom i branschen samtidigt men vännerna skulle snart bli bittra fiender. Tito hade bältet och vägrade gå en match mot Lidell och sa att de två hade gjort ett avtal om att inte slåss mot varandra. Lidell sa att han inte hade en aning om vad Tito snackade om men de två männen skulle inte mötas i Octagon förens Ortiz hade förlorat bältet till Randy Couture. När matchen började förstår världen varför Ortiz tvekat. Lidell fick ett fruktansvärt slag i andra ronden och kunde vinna matchen och den älskade Lidell vann matchen medan Ortiz blev fightern som fansen hatade.

B.J Penn mot Georges St. Pierre

B.J Penn återvände till UFC efter att ha lämnat sporten efter att han tyckt det inte fanns något värdigt motstånd. När han stod i Octagon mot Georges St.Pierre skulle han dock få mer än han kunde klara av. Mötet skulle avgöra vem som skulle bli utmanaren till Matt Hughes som hade bältet i Weltervikt och båda deltagarna ville vinna matchen för att få gå en titelmatch. St. Pierre var den vassaste kniven i lådan och vann på domarbeslut och blev en fighter för världen att räkna med.

 

Kända Fighters idag

Conor McGregor

Född: 1988
Stad: Crumlin, Dublin, Irland

Conor McGregor är en av den mest kända MMA-fightern genom alla tider. Totalt har irländaren deltagit i 24 matcher varav det har blivit 21 segrar och endast tre förluster. Han är den enda fightern som haft bälte i två olika viktkategorier samtidigt när han hade världsmästartiteln i både fjädervikt och lättvikt. McCregor har även gått en boxningsmatch i världen kanske mest upphaussade match genom tiderna när han mötte Floyd “Money” Mayweather. Efter en pigg start förlorade McCregor på teknisk Knockout.

Demetrious Krishna Johnson

Född: 1986
Stad: Madisonville, Kentucky

Den amerikanske boxaren, djn och MMA-fightern är den första och nuvarande världsmästaren i UFC flugvikt. Han håller rekordet för längsta perioden som världsmästare då han försvarat bältet hela elva gånger i rad – en mer än tidigare rekordhållaren Anderson Silva. Han ligger även etta just nu på Pound-to-Pound i hela världen inom UFC. Jonhson har gått 30 matcher och vunnit 27. Det har blivit två förluster och en oavgjort för amerikanen.

Alexander “The mauler” Gustafsson

Född: 1987
Stad: Stockholm, Sverige

Alexander Gustafsson är Zlatans polare och dessutom Sveriges största MMA fighter genom tiderna. Sedan 20 juli 2017 är han rankad som nummer 1 i lätt tungvikt av UFC. Hans debut blev succé direkt då han vann på KO med en högerkrok som fick motståndaren Jared Hamman att förlora. 2013 fick Gustafsson chansen att gå en titelmatch mot Jon Jones och även om The Mauler var stor underdog men bjöd verkligen upp till fight. Tyvärr, ur en svensk synpunkt, räckte det inte hela vägen men efter matchen sa Jones att det var den absolut svåraste matchen han gått. Matchen blev utsedd till  2013 Fight of the Year på World MMA Awards. Samma år vann han även International fighter of the year.  The Viking är den största stjärnan från UFC Sverige.

Max Holloway

Född: 1991
Stad: Wainanae, Hawaii

Max Holloway är sedan september 2017 rankad nummer tre av UFC pound-to-pound fighter. Han har gått 21 matcher, vunnit 18 varav 8 har kommit på knockout. Han är nuvarande världsmästaren i fjädervikt. Holloway har blivit framgångsrik genom att kombinera kickboxning, Muay Tai och taktikträning med etablerade coachen Darin Yap. Max Hollowayblir en fighter att räkna med i framtiden också då han trots sina unga ålder redan är världsmästare.

Joanna Jedrzejczyk

Född: 1987
Stad: Olsztyn, Polen

Joanna Jedrzejczyk är en polsk UFC Fighter och den bästa och enda kvinnliga fightern som är med på UFC pound-to-pound-lista i mixade kön. I hennes UFC-karriär har hon gått 15 matcher varav hon vunnit 14. Polens enda kvinnliga världsmästare i UFC har även gått 30 matcher i kickboxning varav 27 vinster och tre förluster är hennes statistik där. När Joanna Violence lägger handskarna på hyllan gör hon det som en av de absolut största kvinnliga MMA-fightersen i världshistorien.

Svenska fighters i UFC

Alexander Gustafsson är såklart nummer ett men det finns några andra svenskar som tagit sig in på scenen och gjort avtryck i världens kanske hårdaste liga.

Illir Latifi gick tre matcher under 2016 års UFC och vann två av dem. Han har fått mycket beröm för att gå sin egen väg och vara en bra förebild. I skrivande stund är han rankad som nr 10 i lätt tungvikt.

En av de största svenska inspiratörerna inom fighting är Reza “Maddog” Madadi som alltid sprider glädje och energi. Under karriären har han haft sina ups and downs och har bland annat vunnit mot Michael Johnson.

The Brazilian Swede eller David Bielkheden som han egentligen heter är obesegrad sen 2013 och vann Weltervikt Championship den 1 april 2017 efter att ha besegrat Morten Djursaa. Bielkheden tappade sitt kontrakt med UFC 2010 efter att förlorat mot Mark Bocek.