Om UFC

UFC – En amerikansk mixed martial arts-organisation

Ultimate Fighting Championship, eller UFC som det även kallas grundades år 1993 av Art Davie, Rorion Gracie och Robert Meyrowitz. När de första UFC-galorna utspelades var det en 8-mannaturnering där deltagarna var tvungna att besegra tre motståndare för att bli galans Ultimate Fighting Champion. På den tiden hade de flesta deltagarna bara erfarenhet från en kampsport och hade väldigt lite erfarenhet av att slås mot motståndare från andra kampsporter. Dessutom saknades viktklasser vilket gjorde att motståndarna kunde möta motståndare som var mycket större och tyngre. Dessutom fanns det inga regler vilket gjorde att dessa galor var riktigt brutala dock hade alla fighters etik vilket gjorde att de drogs inte i håret, sparkades inte mellan benan eller bets till exempel idag finns det betydligt mer regler och dem kan du läsa om här.

Från underground till mainstream

Brutaliteten som föregicks inom The Octagon uppmärksammades ganska snart av de amerikanska myndigheterna vilket medförde att UFC förbjöds nästan i alla delstater. Detta gjorde att organisationen UFC införde mer regler där till exempel fem minuters ronder infördes, domaren hade rätt av bryta matcher, viktklasser och förbjudna områden att slå på. Detta gjorde att UFC nu vart en legitim sport i nästan alla amerikanska stater.

Idag är UFC den största mixed martial arts-organisationen i världen där de bästa MMA-utövarna i världen ingår. Idag arrangeras galor runt om i hela världen och har fått en allt större och starka position inom media. Idag kan du se UFC på TV i över 130 länder. Den största nyckelpersonen i hela organisationen är Dana White som äger 9% av Zuffa som äger UFC. Dana White var tidigare manager åt UFC-legendaren Chuck Lindell och Tito Ortiz innan han år 2010 blev VD för UFC-organisationen.

År 2012 kvinnornas entré i Ultimate Fighting Championship

År 2012 bestämdes det att kvinnorna skulle få börja tävla i UFC vilket medeförde att Ronda Rousey var den första kvinna med ett UFC-kontrakt. Hon är även den första UFC-fightern som som har vunnit en UFC-titel samt att ha en OS-medalj. Ronda Rousey var inte bara den första kvinnan som signad ett kontrakt med UFC utan hon var även den första som vann en titel samt att vara den första som försvara den. Trots sinna korta år i UFC så anses Ronda Rousey vara en legenendar inom sporten. Under år 20013 signerade 11 kvinor UFC-kontrakt och sporten på kvinnorna sida bara växer och växer precis som sporten överlag gör runt om i världen.

Läs mer om alla olika UFC termer, regler inom UFC och samtliga viktklasser i kampsporten.