Nyheter

UFC 198

Av

on

12803066_10153856372571276_4722011213143790113_n.0.0

Nu på lördag den 14e maj så återvänder UFC till Brasilien och Curitiba med ett fullspäckat matchkort med en rad topprankade brassar. UFC 198 kommer hållas på Arena Da Baixada – en fotbollsstadium där organisationen tror att galan kommer locka en fantastisk publiksiffra med över 40 000 åskådare. På kortet hittar vi bland annat en titelmatch mellan tungviktsmästaren Fabricio Werdum och Stipe Miocic, ett mellanviktsmöte mellan de båda brassarna Ronaldo Souza och Vitor Belfort och Cristiane Justino som gör sin UFC-debut mot amerikanskan Leslie Smith

Fullständigt matchkort:

 • Fabricio Werdum – Stipe Miocic
 • Ronaldo Souza – Vitor Belfort
 • Cristiane Justino – Leslie Smith
 • Mauricio Rua – Corey Anderson
 • Demian Maia – Matt Brown
 • WWarlley Alves – Bryan Barberena
 • Nate Marquardt – Thiago Santos
 • John Lineker – Rob Font
 • Patrick Cummins – Antonio Rogerio Nogueira
 • Yancy Medeiros – Francisco Trinaldo
 • Sergio Moraes – Luan Chagas
 • Renato Carneiro – Zubaira Tukhugov

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=XIPeByCYys8]

 

Fabricio Werdum – Stipe Miocic

Tungviktsmästaren Fabricio Werdum (20-5) återvänder på lördag för första gången sedan han vann bältet i UFC där han tar sig an den tuffa amerikanen Stipe Miocic (14-2). Brassen Werdum har hunnit bli 38 år gammal och är en tvåfaldig Bjj-världsmästare som har svart bälte i Bjj, Judo och Muay Thai, han har tidigare tävlat i organisationer som Pride, UFC och Strikeforce. Några tidigare notabla vinster är mot Cain Velasquez, Alistair Overeem, Antonio Rodrigo Nogueira, Mark Hunt och som gräddet på moset var han den första som tappade legendaren Fedor Emelianenko. Veteranen Werdum har som en del andra haft en tidigare sejour i UFC men tvingades sedan bort efter några mindre lyckade framträdanden. Sedan återtåget har han radat upp hela sex raka vinster och senast vi såg honom var i juni 2015 då han vann tungviktsbältet när han besegrade Cain Velasquez. Fabricio Werdum tränar till vardags i Los Angeles på Kings MMA tillsammans med blandannat Rafael dos Anjos, Erick Silva och Beneil Dariush. Rafael Cordeiro som är huvudtränare på gymmet anses i MMA-kretsar vara en riktig mästar-tränare som nu alltså fått två av sina fighters att bli mästare i UFC.

Fabricio’s motståndare i helgen är 33-åringen från Ohio Stipe Miocic. Amerikanen är i dagsläget rankad som nummer #2 i tungvikten och har två raka avslut i ryggen sedan den tajta förlusten mot Junior dos Santos. Senast vi såg Miocic var i januari tidigare i år där han övertygande avslutade Andrei Arlovski i den första ronden. Stipe är en tidigare framgångsrik brottare som tagit steget till MMA där han framförallt utvecklat en fin boxning som hans främsta vapen. Av de 14 vinsterna har 10 av dem slutat via TKO och i matchen med den tidigare mästaren Junior dos Santos som anses vara en av de främsta boxarna i organisationen visade han att den stående biten verkligen tagits till en ny nivå. Stipe tränar till vardags hemma i Ohio på Strong Style Fight Team med den topprankade bantamviktaren Jessica Eye, annars är teamet relativt anonymt med större profiler. Miocic jobbar förutom sin karriär inom MMA som brandman och ambulansförare i sin hemstad, något som är lite förvånande då han samtidigt tävlar på den absolut högsta nivån inom MMA. Det är en klassisk Grappler vs. Striker möte då Werdum anses vara kanske den bästa grapplern i hela UFC och där Miocic är den med krut i nävarna. Det kommer bli en kamp om vem som kommer få mötet dit den vill och där båda har vapen att avsluta matchen när som helst.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=SZK8A2K99j8]

 

Ronaldo Souza – Vitor Belfort

Kvällens main-event är ett topprankat mellanviktsmöte mellan de båda brassarna Ronaldo Souza (22-4) och Vitor Belfort (25-11). Ronaldo ”Jacare” Souza är 36 år gammal och tidigare mellanviktsmästare i Strikeforce, han är femfaldig Bjj-mästare och brett ansedd vara en av de bästa genom tiderna. ”Jacare” kommer från fattiga förhållanden i Brasilien där han skapade sig ett rykte inom grapplingvärlden som sedan tog honom vidare till en framgångsrik MMA-karriär. Ronaldo’s smeknamn betyder ”alligatorn” och publiken gör detta tydligt i form av klappande med händerna som en alligatorkäft när brassen gör sina framträdanden i oktagonen. Av sina 22 vinster har hela 16 stycken avslut skett i någon form av submission. Senast vi såg ”Jacare” var på UFC 194 då han förlorade ett domslut mot kubanen Yoel Romero – Romero senare åkte fast för otillåtna preparat men matchen har inte blivit ändrad till en ”no contest” ännu. Innan dess hade brassen en imponerande vinst streak på hela 8 vinster där fem av dessa skedde i UFC. Ronaldo som hoppas nu kunna ta sig tillbaka till vinstkolumnen och förhoppningsvis få den efterlängtade chansen att få gå en titelmatch mot vinnaren av Luke Rockhold och Chris Weidman.

Vitor ”The Phenom” Belfort har hunnit bli 39 år gammal och är den yngsta UFC-mästaren någonsin då han som 19-åring vann tungviktsturneringen UFC 12. Belfort är en av de största aktiva legendarerna i sporten och gick sin första MMA-match redan 1996. Under sin långa karriär har brassen representerat stora organisationer som UFC, Pride, Strikeforce och Affliction. Vitor är den förutom vår egna Alexander Gustafsson som vart närmast att vinna över Jon Jones när han 2012 hade Jones i en armbar som nästan bröd armen på amerikanen. Efter förlusten mot Jones valde Belfort att gå ner en viktklass till mellanvikt där han fullkomligt dominerade med tre spektakulära KO-vinster mot Michael Bisping, Luke Rockhold och Dan Henderson. Streaken i mellanvikten garanterade Belfort en titelchans som dock skulle dröja pågrund av en dopningsavstängning i form av ”trt”. Titelmatchen kom istället i maj 2015 mot den dåvarande mästaren Chris Weidman, en match som brassen förlorade på TKO i 2:53 in i den första ronden. Efter titelförlusten verkade framtiden för legendaren oklar men en rematch mot Dan Henderson bokades snabbt in där Belfort åter imponerade med ytterligare en KO i den första ronden. Bokningen mot ”Jacare” antyder att Vitor inte gett upp planerna på att återigen få titulera sig som UFC-mästare.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=EgEEVvpqEGc]

 

Cristiane Justino – Leslie Smith

En av de verkligt intressanta matcherna vi har att se fram emot på lördag är den mellan Cristiane Justino (15-1) och Leslie Smith (8-6). Cristiane ”Cyborg” Justino har länge ansetts vara världens bästa kvinnliga MMA-utövare med mästarbälten i både Strikeforce och Invicta FC. ”Cyborg” är 30 år gammal och gör sin efterlängtade UFC-debut i hennes hemstad Curitiba på lördag. Brasilianskan har sedan sin första MMA-match vunnit hela 15 raka vinster där hennes mest notabla vinst kom i en hårt mediabevakat möte med den nuvarande filmstjärnan Gina Carano där hon vann bältet i Strikeforce. Justino har länge tvingats tävla utanför UFC eftersom att hon normalt sett tävlar i 145 pound – en viktklass som inte i dagsläget finns tillgänglig i organisationen. Under Ronda Rousey’s långa segertåg var det många som efterfrågade en matchning mellan de båda mästarinnorna men detta var nog Rousey vägrade gå med på så länge ”Cyborg” inte kunde banta till 135 pound – viktklassen Ronda höll bälte i. Justino går sin debutmatch på lördag i en såkallad ”catch weight” på 140 pounds som menas att mötet sker i en vikt som saknar en rådande viktklass. Det är ett otroligt mediaintresse kring brasilianskan men frågan är hur hennes framtid kommer se ut i UFC då hon för närvarande saknar en naturlig viktklass att fightas i. ”Cyborg” kommer in som en astronomisk favorit på lördag och förväntas av de flesta knocka sin motståndare i den första ronden.

Amerikanskan Leslie Smith är den som får äran att välkomna Cristiane Justino på lördag i Brasilien, ett uppdrag som inte är det absolut tacksammaste. När UFC bestämde för att boka ”Cyborg” på UFC 198 så kontaktades en rad topprankade kvinnliga bantamviktare men alla avböjde erbjudandet förutom Smith. Leslie Smith är 33 år och är en del av det så kallade ”Scrap Pack” med Nick Diaz, Nate Diaz och Gilbert Melendez som alla tränar på Cesar Gracie i Pleasant Hill, Kalifornien. Smith gör sitt femte framträdande i UFC där hon hittills samlat ihop ett record på 2-2, senast vi såg henne var i vinsten mot Rin Nakai tidigare i år. Det är inte många som tror att Leslie kommer ha någon större chans mot den talangfulle brasilianskan, men hon visar stort hjärta då hon var den enda i organisationen som vågade acceptera matchningen mot ”Cyborg”.

 

UFC 198 sänds natten mot söndag med start klockan 04:00 på viaplay. Prelims sänds i vanlig ordning på UFC Fight Pass.

Liknande inlägg