Nyheter

UFC 199

Av

on

ufc-199-rockhold-vs-bisping-2

På lördag är det dags för UFC 199 och den sista galan innan det storslagande 200-jubileumet. Kvällen bjuder på två titelmatcher där Luke Rockhold för första gången försvarar mellanviktsbältet mot Michael Bisping och en liknande situation i bantamvikten då trilogin sluts mellan Dominick Cruz och Urijah Faber.

Fullständigt matchkort:

 • Luke Rockhold – Michael Bisping
 • Dominick Cruz – Urijah Faber
 • Max Holloway – Ricardo Lamas
 • Dan Henderson – Hector Lombard
 • Dustin Poirier – Bobby Green
 • Clay Guida – Brian Ortega
 • Beneil Dariush – James Vick
 • Jessica Penne – Jessica Andrade
 • Cole Miller – Alex Caceres
 • Sean Strickland – Tom Breese
 • Jonathan Wilson – Luis Henrique da Silva
 • Kevin Casey – Elvis Mutapcic
 • Don Hyun Kim – Marco Polo Reyes

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=N_0FD0H_qyI]

 

Luke Rockhold – Michael Bisping

På lördag så försvarar Luke Rockhold (15-2) sitt mellanviktsbälte för första gången mot en motståndare han väl känner till Michael Bisping (28-7). Amerikanen vann titeln i sin senaste match mot landsmannen Chris Weidman på UFC 194 i december 2015 genom TKO i den fjärde ronden, Rockhold har även tidigare vart mästare i den populära organisationen Strikeforce. Den duktige mellanviktaren kom in i UFC efteratt de köpt upp Strikeforce och sågs som en direkt titelutmanare men momentumet skulle få stopp då han brutalt knockades av den då ”trt” behandlade Vitor Belfort. Efter fartguppet mot den då brutala brassen Belfort så har Rockhold radat upp finfina prestationer mot blandannat Phillippou, Lyoto Machida och nu senast mot Weidman. Faktum är att detta möte är en rematch från november 2014 då Bisping och Rockhold mötte varandra på UFC Fight Night 55, det var en ren grudge match där Rockhold totalt dominerade britten för att sedan avsluta via submission i den andra ronden. Rockhold har hunnit bli 31 år gammal och är en del av det framgångsrika gymmet ”AKA” där han tränar med regerande och tidigare mästare som Daniel Cormier och Cain Velasquez.

Michael ”The Count” Bisping är en riktig veteran i sporten som länge har vart ett toppnamn i UFC’s mellanviktsdivision, trots detta har britten aldrig tidigare fått någon titelchans. Senast vi såg Bisping var i februari i år då han överraskade otroligt många genom att besegra en av de största genom tiderna i form av Anderson Silva. Många tänkte nog att det nu var dags för brittens efterlängtade titelchans men det skulle visa sig att UFC hade andra planer och bokade in en rematch mellan Rockhold och Weidman. Men så skulle det inte bli. Två veckor tidigare så meddelande Weidmans camp att han skadat sig så svårt att han var tvungen att dra sig ur – och vem var där för att rädda showen och äntligen få den där chansen att tävla om mästarbältet, jo Michael Bisping. Mötet är som tidigare nämnt en rematch som faktiskt tyvärr var tämligen ensidig, dock är alla situationer olika och det är väl ingen som tvivlar på att britten skulle dyka upp och leverera nu när han äntligen känner doften av guld.

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xUC9gLxwouk]

 

Dominick Cruz – Urijah Faber

Kvällens co-main event och galans andra titelmatch är även den en rematch och den tredje i ordningen. Dominick Cruz (21-1) har bara en förlust på sitt record och den kom mot motståndaren på lördag – Urijah Faber (33-8). Dominick Cruz var den första bantamviktsmästaren i UFC sedan organisationen införde viktklassen men efter en lång skadeperiod där amerikanen tvingats från tävling var man tvungna att ta honom ifrån bältet. Det har vart en tung resa för Cruz som blandannat haft tre olika korsbandsskador och missat långa perioder av sina bästa år. Men i januari tidigare år var Cruz tillbaka då han skulle få chansen att ta tillbaka det som han aldrig förlorade – bantamwiktsbältet. Cruz gick upp i buren mot den då regerande mästaren T.J. Dillashawo i en femrondersbatalj där ”The Dominator” tillslut krönades som segrare efter ett otroligt jämnt möte. Cruz är 30 år gammal och tränar på det svensk-bekanta gymmet Alliance MMA i San Diego där Alexander Gustafsson under perioder valt att lägga sina camp.

Urijah Faber har hunnit bli 37 år gammal och har länge vart en pionär för de lättare viktklasserna. Amerikanen hade en framgångsrik tid i WEC där han var mästare och blev den första och enda att besegra sin nemesis Dominick Cruz. I UFC har det gått lite trögare för Team Alpha Male grundaren där han fått många chanser att vinna titeln i både fjäder- och bantamvikt men tyvärr alltid dragit det kortaste strået. Tidigare titelmatcher i UFC som Faber vart inblandad i har vart mot Cruz och Renan Barao två gånger. Mellan titelmatcherna har dock Faber visat sig överlägset vilket hela tiden tagit honom tillbaka till toppen och han har bara förlorat mot toppnamn som de ovan nämnda och Jose Aldo tidigare i WEC. Faber och Cruz var tillbaka i tiden båda coacher för ”The Ultimate Fighter” där de var tilltänkta att möta varandra vid säsongens slut, men detta skulle aldrig hända då Cruz vid den tidpunkten på riktigt hade börjat dras med stora skadebekymmer. Det är två killar som verkligen avskyr varandra och det räcker med att söka lite på youtube för att få upp några riktiga verbala guldkorn dem emellan. För Faber’s räkning är detta med största sannolighet hans största och sista chans att kunna räkna sig själv som UFC-mästare och vem vet, han är ju faktiskt den enda med en vinst över den kvickfotade Cruz.

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rQR_FkRdef4]

 

Max Holloway – Ricardo Lamas

Fjäderviktsmötet mellan Max Holloway (15-3) och Ricardo Lamas (16-4) är kvällens tredje sista match på kortet. 24-åringen Max Holloway återvänder tillbaka till buren igen, sist vi såg honom var mot Jeremy Stephens på UFC 194 i december förra året. Hawaii-bördiga Holloway är en av de mest intressanta fjäderviktarna just nu. Sedan förlusten 2013 mot Conor McGregor så har Holloway radat upp en imponerande vinst-streak på hela 8 raka vilket är en av de längsta aktiva just nu. Holloway har under en tid länge var aktiv som en utmanare på titeln men har tyvärr hamnat lite i skymundan bakom de större profilerna som McGregor, Jose Aldo och Frankie Edgar. Holloway har istället jobbat i det tysta och radat upp vinst efter vinst och bevisat vilken otrolig talang han är. Det vore ett tjänstebrott att inte tilldela Holloway en titelmatch om han skulle lyckas ta sig förbi Lamas på lördag men faktum är att så kommer det förmodligen inte bli då Aldo och Edgar gör upp om interim-titeln på nästa gala. Vinnaren av interimbältet kommer med största sannolighet att göra upp mot en återvändande Conor McGregor och Holloway som förvisso fortfarande är ung i sin karriär kommer återigen få sitta på avbytarbänken ett tag till.

Ricardo Lamas är 34 år gammal och tränar på MMA Masters i Chicago, Illinois. Den tuffe brottaren Lamas är han även en del av de fighters som UFC valde att plocka över då man värvade organisationen WEC. 2014 var Lamas största år då han hade förtjänat en titelmatch mot den då regerande mästaren Jose Aldo, Lamas utförde en tämligen framgångsrik match mot den dominanta mästaren och förlorade ett domslut. Efter den förlorade titelmatchen mot brassen lyckades Lamas rada upp vinster mot Hacran Dias och Dennis Bermudez innan han då bokades in mot Chad Mendes i vad många ansåg vara en no.1 contender match, mötet med Mendes blev tyvärr ingen rolig kväll för Lamas som förlorade matchen på TKO i den första ronden. Efter det tuffa bakslaget mot Mendes så har Lamas återigen tagit sig tillbaka i vinstkolumnen mot Diego Sanchez i november förra året. Lamas är en extremt komplett fighter och en tuff match mot vilken motståndare som helst i viktklassen. I mötet mot Holloway kommer Lamas förmodligen försöka mixa in sin fina brottning mot den Hawaii-bördige som främst är känd för sin fina Muay Thai.

 

UFC 199 går av stapeln på lördag i Inglewood, California och sänds på Viaplay

Liknande inlägg