UFC

UFC – Lite historia

on

Kampsport har blivit en allt mer populär på senare tid, kanske främst tack vare de svenska fighters som kommit fram och gjort sig stora namn både nationellt och internationellt, nämligen Alexander Gustafsson och Ilir Latifi. Den största ”serien” inom MMA är UFC och den ska nu kort förklaras.

Först och främst, UFC är en förkortning av Ultimate Fighting Championship. UFC är den stösta organisationen för MMA-sporten i världen, och bildades i november 1993. Organisationen går till största del ut på att anordna stora MMA-galor runt om i världen dit de största slagskämparna kommer och går upp emot varandra i kamp om att kamma hem mästarbältet.

UFC består av åtta olika viktklasser som man kan tävla under. De går från flugvikt till tungvikt. I viktklassen flugvikt får man som max väga 57 kilo, någon nedre gräns finns inte. För viktklassen tungvikt är maxvikten 120 kilo och minimumvikten är 93 kilo. Matcherna består av tre eller fem ronder, beroende på vilken typ av match det är. Vinnaren av en rond får alltid tio poäng och motståndaren får nio eller färre, beroende på insats. För UFC finns stor katalog som är fullproppad med en massa olika regler om vad som är tillåtet och icke-tillåtet. Sporten är på så sätt ganska komplex och det krävs en mycket tränat öga för att kunna uppfatta alla olika grepp och slag som utövar gör mot varandra.