Top 5 fighter i UFC – Video

Otaliga historiska ronder har utspelat sig genom UFC-historien och det är i stort sett omöjligt att nämna några utan att glömma ett par andra. Här nedan har du ett axplock utav alla häpnadsväckande fighter som gått av stapeln, så gott det går har vi även försökt få fram videomaterial för matcherna. Läs texterna för att få en kort bakgrund till vad som gjorde respektive fight så speciell och hur den slutade.

 


1. Rua Shogun vs Dan “Hendo” Henderson – Nov 2011

Lätt tungvikt

En av de mest klassiska fighterna genom tiderna är den som gick den 19 november 2011 i San Jose, Kalifornien. På ena sidan octagonen stod den brasilianska Mauricio Rua född 1981 och på andra sidan stod amerikanska Dan Henderson. Inför matchen hade presidenten för UFC, Dana White gått ut och sagt att vinnaren mellan Rua och Henderson hade stora möjligheter att få gå en titelmatch men två månader efter matchen stod det klart att så inte riktigt blev fallet. Detta då titelhållaren Jon Jones inte kunde möta vinnaren av Rua och Henderson eftersom de inte kunde komma överens om förutsättningarna. I fem ronder slogs de båda herrarna frenetiskt men det var ingen av de som hade kylan eller styrkan att få till en Knock Out.

Matchen var otroligt jämn men efteråt var alla domarna överens om att Dan Henderson var strået vassare. Amerikanen vann med (48-47, 48-47, 48-47) i huvudmatchen på UFC 139. Det var en stor uppståndelse inför matchen då båda två deltagarna var riktiga legendarer som aldrig tidigare mötts. Henderson började oerhört starkt med sina berömda högerslag och det såg länge ut som Rua inte hade en chans. Men Rua kom tillbaka och slogs ordentligt vilket ledde till att matchen gick till alla fem ronder. Efter matchen var domarna dock 100% överens. Några som inte höll med var de brasilianska fansen som kollade på matchen. En sak var dock alla eniga om, det var en fullkomligt enastående match.

 

2. Frankie Edgar vs Gray meynard 2 – Jan 2011

Lättvikt

Efter en fullkomligt galen första match var det enorma förväntningar på returmötet mellan Frankie Edgar och Gray Meynard. Efter matchen var tittarna inte besvikna.

– Det var inte bara en “årets fight-kandidat”. Den fem-rondiga matchen mellan Frankie Edgar och Gray Maynard är en av de bästa fighterna i UFC-historien, sa Jamie Penick, MMA Torch.

Den 1 januari 2011 fick Gray Meynard chansen att slåss i födelseorten Las Vegas, Nevada. Redan i inledningen såg det ut som att Maynard skulle vinna efter att ha överraskat Edgar med en vänsterkrok som fullföljdes av en serie slag mot landskollegan. Edgar ryckte dock upp sig rejält och körde över Meynard i andra ronden med 22-8. Domarna fick avgöra vem som skulle vinna men kom inte överens vilket innebar att matchen slutade oavgjort. Efter matchen fick matchen flera priset som “Fight of the Year” av World MMA Award. Jeff Wagenheim från Sports Illustraded kallade matchen för legendarisk och såg på matchen som en av de mest minnesvärda matcherna i UFC-historien.

Efter matchen gick Edgar ut och sa att han inte kom ihåg så mycket från första ronden. Maynard svarade med att han tagit slut på krafterna i första ronden så att han inte kunde gå lika hårt i andra. Efteråt skyllde han på nervositet men sa även att han lärt sig av misstagen.

3. Lawler vs MacDonald II – Juli 2015

Weltervikt

Världsmästaren i Welterweigt Robbie Lowler mot Rory MacDonald hade kanske den mest vänskapliga uppladdningen infören stor match i UFC någonsin. Detta skulle att ändras när MacDonald satte sin knytnäve mot Lawlers kind innan de skulle gå iväg. Presidenten Dana White fick gå imellan bara för att se till att inget dumt skulle hända. Lawöer som var mästaren hade haft en tuff karriär upp och ner likt en berg- och dalbana med en hel del besvikelser innan han äntligen lyckades få en titel när han besegrade Jony Hendricks december 2014.

Macdonald i sin tur förutspåddes som den nästa storstjärnan inom Weltervikt och hypen inför matchen bara växte då han tränade på stenhårt med hjälp från den gamla världsmästaren Georges St-Pierra.

Efter en ganska långsam första rond där de båda fightersen kände på varandra tog det rejäl fart resten av matchen och efteråt skulle matchen komma att beskrivas som en av de bästa matcherna om bältet genom tiderna. Lawler fick in fler och fler slag och slog av näsan på MacDonald och just när det såg ut som att matchen skulle gå till Lawler fick MacDonald in en otrolig stark spark i huvudet under rond tre. I femte ronden skulle dock Lawler visa sig starkare och efter en kombination fick han ner MacDonald i backen och kunde vinna på KO.

4. Jones vs Gustafsson – Sep 2013

Lätt tungvikt

Vår svenska storstjärna inom UFC gjorde sitt livs match i den mytomspunna fighten mot Jon Jones. Inför titelmatchen hade Gustafsson slagit legendarer som Shogun och Thigao Silva och nu skulle han upp mot Jones i en match som fans än idag diskuterar vem som verkligen borde ha vunnit. Inför matchen var Gustafsson ganska stor underdog men efter matchen var det många som ansåg att han borde varit den nya världmästaren i lätt tungvikt.

Obesegrade Jones hade i princip aldrig fått något riktigt motstånd men Gustafsson gick ut hårt i första ronden och vann den enkelt. De sista två ronderna var Jones starkare och allt hängde på vem som vunnit rond 2 och 3. Kommentatorerna, tittarna och varenda MMA-älskare diskuterade och var osäkra på vem som vunnit. Efter matchen var hela världen engagerade. Fansen var lyriska över matchen som beskrivs som en av de absolut största och jämnaste matcherna i MMA-historien. Vem som borde ha vunnit råder det fortfarande delade meningar om vilket borde förklara lite grann om hur stor matchen var. En grej är iallafall helt säker. Sverige hade fått en ny världsstjärna! Alexander “The Mauler” Gustafsson var namnet på alla MMA-fans läppar under en lång tid framöver.

 

5. Anderson Silva vs Chael Sonnen – Aug 2010

Middleweight

Inför matchen hade Sonnen gett sig själv chansen att bli världsmästare genom att vinna mot Dan Miller, Yushin Okami och Nate Marquart genom sin fantastiska brottning och tunga slag. Silva i sin tur var ute efter att för sjunde gången i rad försvara sin titel. Silva var favorit men Sonnen har en mun som ingen annan. Hans trash-talk inför matchen är fortfarande legendariskt. Det mest bisarra utspelet kom när Sonnen gick ut och sa att Lance Armstrong gett sig själv cancer genom att använda sig av steroider.

Silva var lika tyst som vanligt och ville ha sitt snack i ringen istället. Om Sonnens plan var att hypa upp matchen på förhand lyckades han med detta till 100%. I första ronden är det Sonnen som direkt går ut och visar vägen. Silva ser märkbart chockad ut och även om ronden är jämn är alla överens om att Sonnen vann med 10-8. I rond två kom Silva ut snabbt med en låg spark men Sonnen får tag i den efterföljande sparken och får ner Silva i backen igen. Även om Silva kommer tillbaka lite går ronden till Sonnen med 10-9. Detta var första gången någonsin som Silva förlorade två ronder i rad.

Sonnen fortsatte dominera och fram till sista ronden var det en ledning med 40-35 för Sonnen. Silva ser ut att vara märkbart skakad när han från ingenstans får till ett lås genom en Triangle. Stackars Sonnen tittar åt alla håll men kan inte ta sig någonstans och får istället ge upp matchen som Silva vinner. En ofattbar avslutning på en underbar fight.