Viktklasser hos UFC

 

Från Stråvikt till Tungvikt

1993 var året då UFC tog sina första steg som en etablerad sport. Idag följer fans från hela världen Ultimate Fighting Championship och det är en av de snabbast växande sporterna i världen idag. UFC har hållits i 22 länder på sex kontinenter och det är bara Antarktis än så länge som inte fått äran att arrangera UFC.

När sporten kom fram var det dock utan viktklasser. Fram till slutet av 90-talet kunde vilken fighter som helst möta vilken annan fighter. Det var kaos och starkast överlevde men detta skulle komma att ändras.

1997 gick UFC 12 i Dothan, Alabama och det var starten för viktklasser. Då delades deltagarna in i lättvikt och tungvikt. Sporten var dock fortfarande trots viktklasserna inte accepterat av allmänheten när de såg folk halvt slå ihjäl varandra för nöjes skull. Det tog ytterligare ett år innan första steget mot den UFC vi är vana vid idag kom fram. Detta då en tredje viktklass adderades. Sedan 2000 har det dessutom funnits gemensamma regler som New Jersey State Athletic Control Board tagit fram. Dessa regler kallas för Unified Rules!

Nio olika viktklasser inom UFC

Idag finns det nio olika viktklasser som tagits fram från New Jersey. Åtta av dem är för män medan det finns tre olika viktklasser för kvinnor.

Atomvikt – 48,0 kg (Kvinnor)
Atomvikt kom så sent som 2015 och gäller i princip enbart för kvinnor.  Det är den lättaste viktklassen inom MMA. Till skillnad från övriga viktklasser gäller inte Unified Rules för atomvikt. Sedan första titelmatchen 2015 har det funnits fyra olika mästare. Den gemensamme nämnaren mellan de fyra kvinnorna är att alla är från Asien. Ayaka Hmasaki från Japan var den första som vann titeln efter en galen match i juli 2015. Sedan dess har Angela Lee från Singapore/Sydkorea/Kanada, japanska Mina Kurobe samt sydkoreanska Seo Hee Ham.

Stråvikt – 52,2 kg (Kvinnor)
Stråvikt är den enda viktklassen som enbart gäller för kvinnor. Viktklassen hade sin debut år 2013 som slutade med att Carla Esparza från USA blev den första någonsin att ta ett bälte i viktklassen. Det skulle dock inte bli en allt för lång tid som världsmästare för Esparza då Joanna Jedrzejczyk tog titeln tre månader senare.

Flugvikt – 56,7 kg (Män)
Flugvikt är den lättaste klassen för män. 2009 sa World extreme Cagefighting att flugvikt skulle läggas till men det hände aldrig. Istället så mergade UFC och WEC och då gick presidenten Dana White ut och sa att UFC skulle ha flugvikt i framtiden.
Om vi ska lista alla som vunnit denna viktklass får listan göras extremt kort. Demetrious Johnsson är nämligen den enda personen som haft bältet i flugvikt. Den 22 september 2012 vann Johnson titelmatchen mot Joseph Benavidez. Sedan dess har ytterligare tio personer försökt sig på att sno bältet men alla har misslyckats.

Bantamvikt – 61,2 kg (Män och kvinnor)
Är du fighter och under 61,2 kg är det i Bantamvikt du kommer slåss i. Till skillnad från flugvikt har det dock funnits flertalet mästare inom Bantamvikt. Den längsta streaken har Dominick Cruz som hade bältet i 1117 dagar innan brasilianaren Renan Barao lyckades roffa åt sig titeln. Brasilianaren blev dock inte särskilt långvarig som mästare och tappade faktiskt bältet utan att förlora en match då han var skadad upprepade gånger och därmed inte kunna ställa upp i titelmatcher. T.J Dillashaw var näste man att ha bältet och han lyckades hålla det i nästan två år och försvarade det två gånger. Men orginalvinnaren Dominick Cruz hade siktet inställt på bältet ytterligare än en gång men denna gången skulle titeln vara hans i mindre än ett år. Därefter fick Cody Garbrandt fick låna titeln i mindre än ett år innan T.J Dillashaw vann ytterligare en gång vilket gör honom till nuvarande mästare.

Fjädervikt – 65,8 kg (Män)
UFC kändaste och rikaste idrottsman Conor McGregor tävlade i denna viktklass fram till dess att han också vann bältet i lättvikt vilket gjorde honom till den förste utövaren någonsin att vinna två titlar i två olika viktklasser. Innan McGregors dominans i viktklassen så var det Jose Aldo som dominerade då han hade titeln från 2010 – 2014 och även 2016. Idag är det amerikanska Max Holloway som stoltserar med bältet sedan 2016.
Även kvinnorna inom UFC fick sig en världsmästare i fjädervikt när holländska Germaine de Randaime vann 2017.

Lättvikt – 70,3 kg (Män)
Om du frågar japanen Caol Uno om lättviktstiteln kommer du förmodligen mötas av hat. Stackars Caol har haft chansen att ta hem det åtråvärda bältet två gånger men han har förlorat till Jens Pulver och B.J Penn. McGregor hade länge titeln i lättvikt men i skrivande stund är det Tony Ferguson som har bältet. Han vann mot Kevin Lee i Las Vegas i oktober 2017.

Weltervikt – 77,1 kg (Män)
Den hårdaste av de alla som någonsin deltar i Weltervikt är Georges St Pierre från Kanada som höll bältet i fem år mellan 2008 – 2013. Första mästaren i Weltervikt var Pat Miletich som 1998 vann titeln och höll den i hela 931 dagar. Intressant i Weltervikt är att det är tio olika vinnare sedan viktklassen startade men det är bara kanadensare och amerikaner som vunnit titeln. Den mest maxade streaken är såklart Georges St-Pierre som hade titeln i 2,064 dagar. Nuvarande vinnaren är Tyron Woodley som haft bältet sedan 30 juli 2016.

Mellanvikt – 83,9 kg (Män)
Anderson Silva är en av de absolut största stjärnorna genom tiderna inom MMA och UFC. Från 14 oktober 2006 till 28 december 2014 hade han bältet vilket ger en streak på 2457 dagar. Brasilianaren försvarade bältet i 10 matcher innan Chris Weidman lyckades besegra honom. Idag är det den rutinerade räven Georges St-Pierre som har bältet vilket han haft sedan 4 november 2017.

Lätt tungvikt – 93,0 kg (Män)
Här börjar vi snacka om de tunga grabbarna. Brasilien har flera representanter på listan över mästare i denna viktklass. Det var dock amerikanen Frank Shamrock som i UFC Japan år 1997 var den första vinnaren. Han lyckades försvara bältet i 703 dagar innan han lämnade ifrån sig bältet och la handskarna på hyllan för att han tyckte konkurrensen var för dålig. Den som haft Lätt tungvikts-bältet under längst tid är Jon Jones som hade det 1501 dagar. Jones var även den som vann bältet senast men på grund av att ha failat drogtest två gånger är det istället Daniel Cormier som har bältet sedan 23 maj 2015. Detta är viktklassen där svenske Alexander Gustafsson deltar i och han har haft chansen på bältet två gånger. Första gången i den omtalade matchen mot Jon Jones men även mot Daniel Cormier som än så länge fortfarande är mästare.

Tungvikt – 120,2 kg (Män)
De här grabbarna skulle du inte vilja göra upprörda på fyllan i en mörk gränd. Redan 1997 var det Mark Coleman som vann den första titeln och fick behålla den i 170 dagar. Den enda vitryska mästaren är Andrei Arlovski som vann titeln 2005. Efter det har det som vanligt mest varit nordamerikanska vinnare kryddat med lite brasilianska uppstickare. Fabricio Werdum, Junior dos Santos och Antonio Rodrigo Nogueira är alla från Brasilien och den gemensamma nämnaren är att alla är mästare inom tungvikt som får räknas som den mest prestigefyllda viktklassen av de som finns idag.

 

Invägning

För att kontrollera så utövaren håller sina kilo på rätt sida viktklassen sker så kallade invägningar inför tävlingar. Dessa invägningar sker i regel dagen innan fighten går av stapeln. Utövarna har stor press att nå angiven viktklass då böter väntar om deltagaren misslyckas. Normalt är böterna på 20% av intäkterna som ges till motståndaren och därefter blir det en överenskommelse om vilken viktklass de kommer att slåss inom.

Det har funnits situationer där en fighter vägt in sig bara ett halvt kilo från maxgränsen. Vid sådana tillfällen blir fighten av som planerat som om båda fighters klarat gränsen. Vid tillfällen där det är större avstånd får det lite mer konsekvenser. Anthony ”Rumble” Johnson missade vikten hyfsat grovt och det blev inte så uppskattat av UFC. Vid sådana fall kommer man överens om en fångvikt eller en maxvikt som måste nås tills själva fighten. Detta är utöver de bötesbelopp som måste betalas till motståndaren.

Förutom officiella straff kommer en missad invägning få dig att se väldigt oprofessionell ut. Exemplet Rumble hade stora problem med nå vikten inför matcher även när han flyttade upp en viktklass och efter tre grovt misslyckade invägningsförsök inför tre olika matcher fick han foten och fick lämna UFC.

Fighter page

Så hårdbantar UFC-stjärnorna inför en match

Hur gör då utövarna för att nå angiven vikt? Vissa fighters tappar så mycket som tio kilo på bara fem dagar inför en match. Det är extrema bantningsmetoder som inte rekommenderas för 9-5 arbetaren i Svedala.

Målet är att gå ner extremt i vikt för att klara invägningen och när det väl är klarat så är det 24 timmar att öka sin vikt till den normala igen. Därför använder sig fighters av extrema metoder genom viktmanipulering i absolut världsklass. Görs det på rätt sätt är det en oerhörd fördel eftersom en deltagare under matchen kan väga upp till 15 kg mer än vad han gjorde under invägningen. Detta ökar fighterns vinstchanser dramatiskt. Blir det däremot fel längs vägen kan den tuffaste av de alla tappa fokus eller mötas av att organen lägger av. Även om det är lagligt inom MMA-tävlingar är det inget du ska prova hemma utan medicinsk rådgivning.

Tim Ferris var en bloggare som var kompis med två doktors som sysslade med viktmanipulering inom UFC. Ferris fick prova på att gå ner nio kg på fem dagar för att sen gå upp allt igen på 24 h. Här är hans veckoschema för att klara den extrema viktnedgången:

Dag 1:
Kolhydrater: Mindre än 50 gram per dag. Ingen frukt, stärkelser eller socker
Protein och fett: Så mycket du vill under 3 måltider
Vatten: Cirka 7 liter
Salt: Inget

Dag 2:
Kolhydrater: Mindre än 50 gram per dag. Ingen frukt, stärkelser eller socker
Protein och fett: Så mycket du vill under 3 måltider
Vatten: 3,7 liter
Salt: Inget

Dag 3:
Kolhydrater: Mindre än 50 gram per dag. Ingen frukt, stärkelser eller socker
Protein och fett: Så mycket du vill under 3 måltider
Vatten: 3,7 liter
Salt: Inget

Dag 4:
Kolhydrater: Mindre än 50 gram per dag. Ingen frukt, stärkelser eller socker
Protein och fett: Så mycket du vill under 3 måltider
Vatten: 1,85 liter
Salt: Inget
Bastu på eftermiddagen

Dag 5:
Kolhydrater: Mindre än 50 gram per dag. Ingen frukt, stärkelser eller socker
Protein och fett: Så mycket du vill under 3 måltider
Vatten: 1 liter
Salt: Inget
Bastu på eftermiddagen i 30 minuter, varmt bad på kvällen

Dag 6: (invägning)
Kolhydrater: Mindre än 50 gram per dag. Ingen frukt, stärkelser eller socker
Protein och fett: Två väldigt små måltider innan invägningen
Vatten: Inget vatten innan invägningen
Salt: Inget
Bastu tills du nått invägningen

 

Det måste en UFC-fighter tänka på under bantningen

Det finns några bovar som en UFC-fighter verkligen måste tänka på under bantningen. Hade Rumble följt de här instruktionerna hade han nog inte missat invägningen så hårt hela tre gånger.

Inte mer än 50 gram kolhydrater per dag
Ett gram kolhydrater för in 2,7 gram vatten in i din kropp. Därför är det viktig för fighters att ha minimalt intag av kolhydrater.

Ät inte frukt, socker eller stärkelser
Detta är kolhydrater som måste undvikas under hela perioden som du har din viktnedgång.

Ät måltider som innehåller mycket fett och protein
Fighters måste äta någonting även om det kanske inte verkar så alltid. Eftersom de inte får äta kolhydrater måste de ladda upp med kvalitets-protein som kött, ägg eller andra vegetariska källor av protein. Det är även det optimala tillfället att äta mycket gröna grönsaker som spenat, broccoli och blomkål.
Den legendariska fightern Georges St Pierre brukar alltid ha sin privata kock för att slippa tänka på sådant.

Skippa saltet
Eftersom kroppen gillar att ha kvar sodium som i sin tur håller kvar vatten i kroppen är det viktigt att skippa salt så att kroppen spolar ut vattnet.

Ta varma bad
Logiskt nog svettas vi i varma miljöer men vi svettas ännu mer i varma och fuktiga miljöer. Eftersom ett varmt bad erbjuder både värme och 100% fuktighet tappar fighters mycket i vikt genom att ha varma bad och doppa hela kroppen förutom näsan i vattnet med tio minuters intervaller.

Gör som finnarna – Basta
Som schemat beskrev behövs det ofta hjälp av bastun de sista dagarna för att få ut det sista vattnet ur kroppen. Därför behöver deltagarna sitta i bastun till dess att de når sin målvikt.