Featherweight

Fjädervikt – Featherweight Championship

Fighterna som tävlar i fjädervikt får väga mellan 61 till 66 kilo. Fjädervikt har en kort historia i UFC. Det var när UFC-WEC gick ihop som fjädervikten gjorde entré i UFC. Mästaren från WEC var brasilianaren José Aldo som efter sammanslagningen utropades som mästare i UFC 123 den 20 november 2010. Den första UFC-titelmatchen i fjädervikt gick av stapeln den 30 april 2011 där José Aldo gick upp mot Mark Hominick. José Aldo vann den matchen och var efter det mästare utav viktklassen fram till 2015 när en viss Conor McGregor kom att plocka bältet under UFC 194. Det är få fighters som klarat av att behålla ett bälte under lika lång tid som José Aldo gjorde och han ses som en historisk fighter inom MMA-världen för sin bedrift.

The Notorious visade sin klass

Matchen mellan Conor McGregor och José Aldo var ett möte som alla hade sett fram emot. Irländaren gick in med favoritskapet på sig, något som han skulle visa sig kunna leva med utan problem. Dommaren hade knappt hunnit sätta pipan till munnen innan McGregor fick en stenhård vänsterkrok i Aldo’s ansikte, något som sänkte Brasilianaren med en gång. Dommaren gick emellan med en gång och utgav Conor McGregor som segrare i en match som endast varade i 13 sekunder! Se nedan vad McGregor och Aldo hade att säga om matchen där irländaren är ovanligt sympatisk, men samtidigt säger att vinsten knappast kom som en överraskning för honom.

Conor McGregor blev i och med sin erövring av fjäderviktsbältet den första MMA-fightern att inneha två stycken bälten, för två olika viktklasser på samma gång. Irländaren tog där med klivet till att bli den superstjärna och det varumärke som han är idag.

I slutet av 2016 fick dock McGregor lämna ifrån sig bältet i fjädervikt efter att inte varit tillräckligt aktiv i viktklassen. Mästerskapstiteln gick då tillbaka till José Aldo som fortfarande sågs som den främsta utmanaren.

José Aldos fall från tronen

Det dröjde inte länge innan vi fick se en ny stjärna stiga mot MMA-himmeln när Max Holloway kom för att utmana om bältet. En fight som utspelade sig under UFC 212 och där amerikanen Holloway gick segrande ur striden. Max Holloway, som endast förlorat tre stycken fighter under sin tid som MMA-fighter är därmed till tillfälliga innehavaren utav mästarbältet i fjädervikt.

Fighten mellan José Aldo och Max Holloway gick hela vägen till den tredje ronden där Holloway växlade upp tempot, något oväntat då Aldo var fightern som tog täten ifrån rond ett och framåt. Väl i tredje ronden hade han ingenting att sätta emot och efter knockouten lämnade han oktagonen i tårar, mästarens fall var här och en ny stjärna hade klivit upp på piedestalen.

Tempofylld och explosiv fighting

Fjäderviktdivisionen är enormt spännande viktklass att följa med många talangfulla fighters som är beredd att göra upp om titeln. Då utmanarna inte bär på några större kroppshyddor så är det ofta intensiva och tempostarka fighter som vi bjuds på. Jämfört med fighters i tungvikt så går det betydligt snabbare i fjädervikt med flera explosiva fighters. Man vet aldrig när det ska komma en serie av slag, än mindre vem som ska gå vinnande ur striden. Fokus, koncentration och tålamod är något som fighterna måste tänka på hela tiden för att inte åka på något sänkande slag.

Figheters som har vunnit fjäderviktsmästerskapet:

20 november, 2010José Aldo blev mästare i UFC 123 på grund av att han var tidigare WEC-mästaren när UFC och WEC slogs ihop.

30 april, 2011 – José Aldo försvarar titeln mot Mark Hominick under UFC 129

8 oktober, 2011 – José Aldo försvarar titeln mot Kenny Florian under UFC 136

14 januari, 2012 – José Aldo försvarar titeln mot Chad Mendes under UFC 142

2 februari, 2013 – José Aldo försvarar titeln mot Frankie Edgar under UFC 156

3 augusti, 2013 – José Aldo försvarar titeln mot Chan-Sung Jung under UFC 163

1 februari, 2014 – José Aldo försvarar titeln mot Ricardo Lamas under UFC 169

25 oktober, 2014 – José Aldo försvarar titeln mot Chad Mendes under UFC 179

11 juli, 2015Conor McGregor vinner interim titeln mot Chad Mendes under UFC 189

12 december, 2015 – José Aldo förlorar sin titel till Conor McGregor under UFC 194

26 november, 2016 – Conor McGregor förlorar sin titel till José Aldo på grund utav inaktivitet ifrån irländarens sida som även fightades i lättviksklassen

3 juni, 2017 – José Aldo förlorar sin titel mot Max Holloway under UFC 212

 

➤ Klicka dig vidare till vår lista med alla featherweight fighters