Lightweight

Lättvikt – Lightweight Championship

Figheterna som tävlar i lättvikt får väga mellan 66 till 70 kilo. Lightweight Championship gick tidigare under namnet Bantamweight Title fram tills UFC 30 som gick av stapeln den 23 februari 2001. Vinnaren av den första Lightweight Championship var Amerikanen Jens Pulver som besegrade Caol Uno. Jens Pulver kom att bli av med sin titel år 2002 efter han hamnade i ett kontraktsbråk med UFC och lämnade ligan. Detta medförde att B.J. Penn och Caol Uno fightades om titeln i UFC 41 där fighten slutade lika.

Det tog ända fram till 2006 som en ny mästare utsågs i lättvikt, vilket kom att bli Sean Sherk. Redan året efter fråntogs han titeln som mästare i lättvikt efter att testats positivt för anabola steroider. B.J. Penn är den personen som har haft bältet under längst tid, hela 812 dagar. Fram till 2015 så var det endast amerikaner som vunnit men i UFC 185 utsågs en ny mästare och det var brasilianaren Rafael dos Anjosen titel han skulle behålla fram till det att Eddie Alvarez ifrån Amerika tog bältet efter en fight i Las Vegas.

Conor McGregors intåg på MMA-scenen

Man kan säga att där finns en tid innan Conor McGregor och en tid efter hans ingång i MMA-världen. Irländaren har inte bara lockat miljoner med extra tittare till sporten, han har även gjort UFC och sig själv till ett varumärke som idag drar in hutlösa summor. McGregor blev den första fightern någonsin att sitta på två bälten i två olika viktklasser samtidigt, fjädervikt och lättvikt. Med sin offensiva och något charmiga sätt att synas i media så var det många som fick upp ögonen för honom. Antingen så älskar man Conor McGregor eller så gör man det inte, så är det bara!

Efter att irländaren vann matchen mot Eddie Alvarez den 12:e november i New York, vilket även gav hon bältet i lättviktsklassen så har han inte gått en enda UFC-fight. Istället har han kommit att hamna i rampljuset av helt andra anledningar då han bestämde sig för att utmana självaste Floyd Mayweather Jr. i en boxningsmatch, en match som gått till historien som en utav de mest inkomstbringande sporteventen någonsin. Matchen slutade som väntat med att Floyd vann men McGregor stod upp bättre än vad många kunde tro på förhand.

Nu väntar en hel MMA-värld på att den karismatiske irländaren ska göra comeback i oktagonen. Han har själv gått ut och sagt att hans UFC-karriär är långt ifrån över men att han kommer välja sin motståndare mycket varsamt. Det återstår att se vem den gode Conor McGregor väljer att gå upp emot härnäst!

Här kan ni se fem utav Conor McGregors bästa knockouts!

Fighters som har vunnit lättviktsmästerskapet:

23 februari, 2001 – Jens Pulver blev mästare i UFC 30 efter ha besegrat Caol Uno (Jens Pulver vart av med sin titel pgaatt han lämna UFC)

14 oktober, 2006 – Sean Sherk blev mästare i UFC 64 efter ha besegrat Kenny Florian (Sean Sherek vart av med sin titel pga doping)

19 januari, 2008 – B.J. Penn blev mästare i UFC 80 efter ha besegrat Joe Stevenson

10 april, 2010 – Frankie Edgar blev mästare i UFC 112 efter ha besegrat B.J Penn

26 februari, 2012 – Benson Henderson blev mästare i UFC 144 efter ha besegrat Frankie Edagar

31 augusti, 2013 – Anthony Pettis blev mästare i UFC 164 efter ha besegrat Bensson Henderson

14 mars, 2015Rafael dos Anjos blev mästare i UFC 185 efter ha besegrat Anthony Pettis

19 december, 2015 – Rafael dos Anjos försvarade titeln efter att ha besegrat Donald Cerrone under ”UFC on Fox: dos Anjos vs Cerrone 2”

7 juli, 2016 – Eddie Alvarez blev mästare i ”UFC Fight Night: dos Anjos vs Alvarez” efter att ha besegrat Rafael dos Anjos

12 november, 2016 – Conor McGregor blev mästare i UFC 205 efter att ha besegrat Eddie Alvarez

 

➤ Klicka dig vidare till vår lista med alla lightweight fighters