Strawweight

Stråvikt – Strawweight Championship

De som fightas i stråvikt får väga mellan 48 kilo till 52 kilo. Stråvikt gjorde entré i UFC under 2014 vilket gör det till en utav de senast tillkomna viktklasserna. Innan en mästare skulle utses anordnades en turnering där 16 kvinnor deltog. En utslagsturnering där det endast återstod två finalister i slutet användes för att plocka fram en mästare i viktklassen. Den 12 december var det så dags att utse den första mästarinnan i stråvikt och i oktagonen stod amerikanskan Carla Esparza och Rose Namajunas, tävlingen kallades officiellt för The Ultimate Fighter: A Champion Will Be Crowed Finale. Segrarinnan var tillslut Carla Esparza som således blev den första mästaren av stråviktsbältet.

Carla Esparaza första titelförsvarar var under UFC 185 den 14 mars 2015 där hon skulle mötte polskan Joanna Jędrzejczyk. Joanna Jędrzejczyk besegrade Carla Esparaza vilket betyder att Joanna Jędrzejczyk blev den första polskan att någonsin vinna en UFC-titel. Vinsten skulle visa sig bli början på en fantastisk framgångsera för Joanna som inte gick på en enda förlust under sina 14 första MMA-fighter. Efter att hon plockade bältet ifrån sin konkurent Esparaza så gick hon hela fem stycken matcher för att försvara bältet, matcher där motståndarna inte hade en chans på den suveräna polskan.

Rose Namajunas bröt den polska dominansen

Det tog hårt på Rose Namajunas att förlora den viktiga matchen mot Carla Esparaza när man skulle utse den första stråviktsmästarinnan. Fem matcher gick hon därefter med resultat fyra vinster och en förlust innan det var dags att göra anspråk på bältet igen, i en match som alla hade sett fram emot, nämligen den mot Joanna Jedrzejczyk. Madison Square Garden var spelplatsen för denna fight och förväntningarna var minst sagt skyhöga. Polskan sågs som knapp men klar favorit hos bolagen på förhand, något som de dock skulle få äta upp.

Namajunas rivstartade fighten i ett vansinnigt tempo och Joanna hade ärligt talat inte mycket att sätta emot. Det dröjde inte längre än till slutet på rond ett innan Namajunas hade gjort klart med Jedrzejczyk. Ett kraftfullt slag fick polskan att gå i däck och då var matchen liksom tiden som mästare över för Joanna. En gråtande Namajunas fick sedan ta emot stående ovationer ifrån publiken och ännu ett mästarskifte var på plats i stråvikt.

I och med den unga åldern på stårviktdivisionen i UFC väntar vi febrilt på många nya intressanta namn som kan komma upp och utmana om titeln och gör viktklassen ännu mer spännande.

FIGHTERS SOM HAR VUNNIT STRÅVIKTSMÄSTERSKAPET

12 december, 2014 – Carla Esparaza blev mästare i “UFC: A Champion Will Be Crowned” efter ha besegrat Rose Namajunas
14 mars, 2015Joanna Jędrzejczy blev mästare i UFC 185 efter ha besegrat Carla Esparaza

20 juni, 2015 – Joanna Jędrzejczy försvarade sin titel mot Jessica Penne i “UFC Fight Night: Jędrzejczyk vs. Penne”

15 november, 2015 – Joanna Jędrzejczy försvade sin titel mot Valérie Létourneau under UFC 193

8 juli, 2016 – Joanna Jędrzejczy försvarade sin titel mot Claudia Gadelha under ”The Ultimate Fighter: Team Joanna vs. Team Claudia”

12 november, 2016 – Joanna Jędrzejczy försvarade sin titel mot Karolina Kowalkiewicz under UFC 205

13 maj, 2017 – Joanna Jędrzejczy försvarade sin titel mot Jessica Andrade under UFC 211

4 november, 2017 – Rose Namajunas blev mästare i UFC 217 efter att ha besegrat Joanna Jędrzejczy

 

➤ Klicka dig vidare till vår lista med alla strawweight fighters